Već sam ponovni pogled i prisjećanje na neke od početaka kampanje, što je pratila projekt koji je mnogima od nas promijenio život, još i danas izazivaju zaprepaštenje i gađenje. Projekt koji je svakom razumnom biću bolesna i gotovo suluda noćna mora, tzv. Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, naftašima i političarima na vlasti budio je (a nekima i danas zasigurno i dalje budi) nadu u ostvarenje lakih i visokih profita, ustupanjem prirodnih područja za izvođenje prljavih aktivnosti koje većina nas građana ne želi.

Spectrum NewsNaslovna stranica promotivne brošure Spectrum News br. 63 (2. kvartal 2014.), sa ‘senzacionalnom’ viješću: ‘Priprema… Pozor… SAD! – Spectrum pomaže Hrvatskoj u prvom javnom nadmetanju za dodjelu dozvola za bušenje Jadrana’ (klikni na sliku za ulaz u dokument)

“Topli pozdrav otvaranju javnog nadmetanja za prvi krug dodjela dozvola (bušenja Jadrana).”

“Povijesni dan za zemlju koja nikad prije nije službeno otvorila svoje morske granice međunarodnim naftnim kompanijama.”

“Utvrđena je iznenađujuća jednostavnost strukturacije bazena, koja otkriva velike elegantne presjeke što ukazuju na moguća ležišta u kojima se krije potencijal velikih naftnih otkrića.”

“Hrvatska: Nova naftna provincija u srcu Europe”

“Odobalje Hrvatske – Lov na velika otkrića nafte u središtu Europe”

Takvim je riječima i sloganima tvrtka Spectrum Geo pompozno najavljivala uvod u trodesetljetni projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina na našem Jadranu, usuđujući se na naslovnu stranicu svoga nakaradnog naftaškog ‘pamfleta’ Spectrum News postaviti čak i fotografiju našeg, još nikad u povijesti pokorenog veličanstvenog grada Dubrovnika. Da bi se zatim konačno, u današnjem vremenu i usred aktualne ere obnovljivih izvora energije, bez da je itko pitao građane Dubrovnika ili Hrvatske, ovaj istinski biser hrvatskog turizma i povijesno znamenite arhitekture kojemu se cijeli svijet divi, našao zajedno s ostatkom čitavog hrvatskog Jadrana, besramno ponuđen ‘na pladnju’ naftašima. Jer, što bi bio taj veličanstveni Dubrovnik, da nije i toga najljepšeg mora na svijetu, čiji vali zapljuskuju te impozantne srednjovjekovne gradske zidine? Želimo li im dopustiti čak i naš Dubrovnik ukaljan i crn od naftnih mrlja?!

Opširnije: Spectrum Geo – Search Results for Croatia

Croatia: A New Oil Province at the Heart of Europe – Spectrum Geo

Offshore Croatia – Hunting ‘Big Oil’ in the Centre of Europe

Dubrovnik,_Croatia
Dubrovnik-SOS
Dubrovnik: Nekad, danas, …i VEĆ SUTRA?

Navedeni su samo primjeri kojima multi-klijent tvrtka Spectrum Geo, naftne kompanije, ali i većina naftaša, jednako poput priklonjenih poniznih korumpiranih političara, tretiraju naše jedno i jedino Jadransko more, i sve njegove jedinstvene ekosustave nemjerljive vrijednosti – baš kao tek jedan sasvim običan ‘bazen’ vodene prepreke, čije je podmorsko dno namijenjeno naftašima, pošto moguće u dubljim geološkim slojevima krije njima posebno interesantnu sirovinu, iskorištavanjem koje su namjerili osigurati sebi lak i dugotrajan izvor velikih prihoda. Dakle, pojednostavljeno, oni žele desetljećima iskorištavati, zagađivati, i trajno onečistiti, ako treba i potpuno uništiti prirodna, ali i mnogobrojna još uvijek netaknuta i zakonski zaštićena morska područja (nacionalne parkove, parkove prirode, posebne rezervate i spomenike prirode) našeg predivnog Jadrana, a samo radi vlastitog dobitka, ne mareći pritom niti najmanje o našoj budućnosti. Na to čak ne polažu ikakvo legitimno ili ustavno pravo, budući da bi im za isto trebala biti osigurana podrška većine građana naše zemlje. Premda čitavo vrijeme nas građane nastoje uvjeriti u to kako je u ovom slučaju riječ o ‘projektu od posebne važnosti i strateških nacionalnih interesa’, za nas je ovakav projekt, koji se čini plodom mentalnog oboljenja najtežeg stupnja, prije ravan grabeži tuđeg teritorija i nacionalnoj veleizdaji.

Spectrumova propaganda na njihovim stranicama još uvijek mami potencijalne ulagače, zainteresirane naftne kompanije – jer svi navedeni linkovi još uvijek su aktivni!

Multi-klijent tvrtka Spectrum Geo provela je opsežno cjelomjesečno seizmičko istraživanje čitavog hrvatskog Jadrana, ozlijedivši i usmrtivši svojim aktivnostima brojna bića našeg podmorja, uključujući i najinteligentnije i potpuno miroljubive morske sisavce. Sve štetne posljedice njihovog istraživanja i dalje su obavijene ‘velom tajne’- nikada ništa nije službeno objavljeno od strane Vlade RH, Ministarstva gospodarstva ili Agencije za ugljikovodike, budući da je formalni naručitelj istraživanja bilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje tvrdi da nije nadležno za zaštitu morskog života i ekološke posljedice, dok pak Ministarstvo zaštite okoliša i prirode tvrdi da nije naručitelj tog istraživanja, zbog čega nije dužno snositi bilo kakvu odgovornost za nastale posljedice provedenih opsežnih seizmičkih istraživanja. Čak je i kompletan sadržaj tog ugovor bivše Vlade RH s kompanijom Spectrum, ostao do danas tajna nama hrvatskim građanima, čijem je jedinom dragocjenom Jadranskom moru šačica beskrupulozno gramzivih pojedinaca iznenada odlučila namijeniti kobnu sudbinu.

Nakon provedenog istraživanja, tvrtka Spectrum izradila je kartu hrvatskog Jadranskog mora podijeljenog na 29 istražnih polja, predviđenih za 30-godišnja bušenja nafte i plina. Granica tih planiranih aktivnosti seže do svega 6 km od otoka i 10 km od obale:

Exploration-License-Block-Boundaries-offshore-Croatia
Karta istražnih polja ugljikovodika hrvatskog Jadrana tvrtke Spectrum (klikni na sliku za ulaz u dokument)

AZU_Karta istraznih prostora i eksploatacijskih koncesija u podmorju Jadrana
Interaktivna karta istražnih polja ugljikovodika hrvatskog Jadrana Agencije za ugljikovodike, s označenim prostorima dodijeljenih 30-godišnjih istražnih i eksploatacijskih koncesijskih dozvola (klikni na sliku za ulaz i pregled interaktivne karte)

Već i samom površnom analizom ‘strateške’ marketinške propagandne kampanje Agencije za ugljikovodike (AZU), čiji su cjelokupan rad i visoki osobni dohoci njene predsjednice Uprave i ostatka zaposlenih, od osnivanja do današnjih dana, u potpunosti financirani proračunskim novcem, tada se vrlo lako i odmah da uočiti kako je ista uglavnom preslika modela na kojem se temelji i cijela kampanja Spectruma, i mnogih drugih multi-klijent tvrtki, naftnih kompanija, te sličnih agencija u tu svrhu pokrenutih u brojnim drugim zemljama, bilo da je riječ o našem bliskom jadranskom susjedstvu, ili se radilo o ostatku svijeta.

Konkretni primjeri loše i neuvjerljive kampanje (kliknuti na poveznice za ulazak na stranice):

Naslovna internet stranica Agencije za ugljikovodike

Stranica prvog javnog nadmetanja za bušenje Jadrana, na internet stranici Agencije za ugljikovodike

AZU 1st round_BrochureNaslovna stranica promotivne brošure Agencije za ugljikovodike, namijenjene nafnim kompanijama – ‘potencijalnim investitorima’, za prvo javno nadmetanje poradi dodjele koncesijskih dozvola za 30-godišnje bušenje Jadrana’ (klikni na sliku za ulaz u dokument)

AZU 1st round pptPrezentacija Barbare Dorić, aktualne (i do danas jedine) predsjednice Uprave Agencije za ugljikovodike, sa ‘svečanog događaja’ otvorenja prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Njoj tek osobna visokoprofitabilna ‘igra’, a bićima Jadranskog mora i većini hrvatskih građana – jedna od najgorih noćnih mora! (klikni na sliku za ulaz u dokument)

Naglašeno ridikulozno stupidan spot koji je pratio promoviranje (danas na sreću propalog) prvog javnog nadmetanja za bušenje nafte i plina na hrvatskom Jadranu – takvo što mogao je izraditi jedino slab poznavatelj hrvatskog tržišta i prosječnog perceptivno-mentalnog sklopa nas hrvatskih građana (premda nije potpuno sigurno, najvjerojatnije se ovdje ipak radi o ‘trećerazredno’ lošoj produkciji samog Spectruma):

Posebno je groteskno smiješan posljednji proizveden spot, prepun lažne propagande i niza nebuloza, a s osobito drskim pokušajem podvale prikaza dugoročnih bušenja nafte i plina kao ključnim čimbenikom održivog razvoja i bolje budućnosti Hrvatske(!):


Neželjeni spot koji smo mi građani, htjeli to ili ne, ipak prisilno financirali, serviran nam je još uz ovakve prateće obmanjujuće promotivne navode:
“ISTRAŽIVANJE I EKSPLOATACIJA DONOSE BROJNE KORISTI, OTVARAJU NOVA RADNA MJESTA I OMOGUĆUJU ODRŽIVI RAZVOJ DOMAĆE INDUSTRIJE!” (Baš… Imali smo nedavno priliku uvjeriti se samo na tragičnom primjeru eksplozije platforme Gunashli u Kaspijskom jezeru Azerbajdžana, kakva su to ‘radna mjesta’ smrti. I kao da mi hrvatski građani ne znamo što stvarno znači održiv razvoj, pa nam pod tim terminom pokušavaju upakirati naftu i plin tj. fosilna goriva. Stvarno su si svašta umislili.)

Dakle, ne samo da AZU nije napravila ništa osobito vlastito i originalno, a u sve svoje (ne)’aktivnosti’ već je utukla milijune našeg novca (poreznih obveznika ove zemlje), uglavnom više-manje kopirajući već postojeća naftaška promotivna rješenja, nego uz to još i dvije pune godine samo ova agencija nanosi nenadoknadivu štetu našem društvu, štoviše i ozbiljno prijeti životima bića mora i kopna, životima nas građana koji nastanjujemo ove prostore, kao i našoj budućnosti.

Internet stranica Agencije za ugljikovodike već dugo vremena stoji neažurirana novim vijestima – posljednja ‘novost’ datira od davnog ljetnog mjeseca srpnja (dakle već pola godine potpune neaktivnosti!), pa čak i takva još i sadrži lažnu vijest o najavi drugog javnog nadmetanja u rujnu 2015! Hoće li itko ikada bar za to odgovarati? Radi li ta ‘agencija’ uopće išta? Vjeruje li itko u to da su njihove visoke plaće u međuvremenu, ili bar sada trenutno, možda ipak’zamrznute’? – s obzirom na svima jasnu činjenicu da su i Vlada RH, i ova agencija (uz još niz mnogobrojnih drugih ‘uzaludnih’ ‘agencija’ kojima malo tko od nas zna jasan razlog postojanja) trenutno tek ‘tehničke’ institucije. Teško moguće. Pa tko bi se samo tako olako odrekao takvih blagomdanih povlastica, da sve to vrijeme neometano uživa u vlastitom neradu i biva financiran trudom i mukom nas građana – poreznih obveznika? ‘Pravo nam budi’, čak i dok su ‘kao nešto radili’ – nisu radili baš ništa, osobito ne bilo što da bi bilo od naše zajedničke općedruštvene koristi, osim naravno njihovih ustrajnih pokušaja nanošenja svima nama nevjerojatne, no istinski nemjerljive štete.

Toliko neistina je pratilo projekt čitavo vrijeme, da ni ne čudi kako malo tko još može vjerovati njihovoj ‘istini’ o ugljikovodicima za dobrobit čovječanstva i hrvatskih građana, te ‘najvišim standardima zaštite okoliša i prirode’ naftaša – najvećih svjetskih zagađivača, ‘sukladno najboljim svjetskim praksama’.

Još im nešto nikako nije bilo jasno – jer koliko god financijskih sredstava uzaludno utrošili, smetnuli su s uma ipak nekoliko važnih činjenica:

  • Mi građani ipak nismo ni približno naivni, ma koliko od početka do danas u to vjerovali naftaši i priklonjena im sva koruptivna vlast.
  • Mogu se uložiti milijuni u marketinšku kampanju, ali ista teško može biti učinkovita ukoliko primateljima poruke servira i podmeće laž (doduše pojedinci uspijevaju čak i na takvu nasjesti, no nadajmo se da će ih i većina zavedenih također ubrzo shvatiti kako su svojedobno bili postali lakom metom pokušaja podlog nasamarivanja).
  • Nema te kampanje koja može nadmašiti kampanju istine, vođenu srcem i ljubavlju prema domovini, prema prirodi što nas okružuje, i prema životu općenito.
  • Nema tog prljavog cilja koji može biti pretpostavljen cilju pravde, poštenja, želje za očuvanjem prirode naše zemlje koju neizmjerno volimo, i želje da omogućimo zasluženu bolju budućnost svim bićima i svima nama građanima ove drage i već više nego preiskorištene, zloupotrebljene, te naveliko i vjerojatno nepovratno opljačkane zemlje.
  • Nema te šanse da ćemo ikad odustati od postavljenog cilja, sve dok ne postignemo službeno proglašenje trajnog moratorija na projekte istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, ali i na kopnu NAŠE Hrvatske, uključujući i sve ostale nove fosilnoenergetske ‘razvojne’ projekte, te uspješno pripomognemo nastojanjima da ekonomski razvoj Hrvatske napokon krene smjerom orijentacije prema bliskoj budućnosti uz 100% čiste obnovljive izvore energije!

Stoga smo posve sigurni, kako je za moguću potpunu propast projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika (nafte i plina) na Jadranu, osim naših zalaganja u odlučnom otporu, kao i velikog pada cijene nafte na tržištu, također velikim dijelom zaslužna uporna, agresivno iritantna, lakrdijaški nesuvisla, te groteskno smiješno loša, neprofesionalna i nekvalitetna promotivna kampanja temeljena na frapantnim obmanama, s lakoćom uočljivima već u samom startu čak i površnije upućenoj javnosti. A da i ne spominjemo koliko smo je još i mi, svi složni građani zajedno, koji volimo naše more i ovu zemlju prelijepih prirodnih ljepota, brzo, lako i uspješno javno prokazali i onesposobili! Neka im i ostane sav novac koji su utrošili bez našeg pristanka – ugušite se u njemu, samo odstupite od našeg mora i teritorija!

I ne pokušavajte nam ikad više, nekakvom sličnom, ili bilo kakvom novom prljavom muljatorskom pronaftaškom kampanjom, i dalje prodavati maglu –  znajte da u tome na ovim našim prostorima, i na NAŠEM moru, NIKADA nećete uspjeti!