MUTEŽ OKO NAFTE – DORH-u JE STIGLA PRIJAVA SKUPINE STRUČNJAKA: NAJOPASNIJE MOGUĆE ZLORABLJENJE ZAKONA U NOVIJOJ POVIJESTI REPUBLIKE HRVATSKE

Eto još posla za državne odvjetnike. Ovaj put bi Državno odvjetništvo trebalo razmotriti djelovanje – državnika, odnosno vladajućih struktura u državi. To će biti još jedna izvrsna prilika za iskazivanje neovisnosti sudstva i dokazivanje kako trodioba vlasti u Hrvatskoj funkcionira, odnosno da je sudska vlast (DORH) neovisna od izvršne (Vlada RH), kao i zakonodavne (Hrvatski sabor).

Naime, stručna neformalna grupa građanki i građana preko mr. sc. Marjane Botić, predsjednice Akcije mladih Zadar i Kluba nezavisnih vijećnika u Skupštine Zadarske županije podnijela je danas elektroničkom poštom Uredu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana ‘Prijavu neformalne skupine građana/ki u pogledu protuzakonitosti u provođenju poslova istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu’.

POVRIJEĐEN USTAV RH I PREKRŠEN ČITAV NIZ ZAKONA I PROPISA…

– U ime neformalne grupe koja okuplja stručnjake iz raznih područja željeli bismo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upozoriti na protuzakonitosti i bitne proceduralne propuste u vezi s poslovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu koje provodi Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske preko specijalizirane Agencije za ugljikovodike. U nastavku izdvajamo najproblematičnije točke kojima se dovodi u pitanje pravni okvir Republike Hrvatske proizvoljnim i neodgovornim izborom Agencije za ugljikovodike, Ministarstva gospodarstva i same Vlade Republike Hrvatske u pogledu primjene zakona, direktiva i konvencija koje žele a koje ne žele primijeniti što predstavlja do sada nezabilježen pravni presedan i podlogu za najopasnije moguće zlorabljenje zakona u novijoj povijesti Republike Hrvatske – kaže se u uvodnom dijelu prijave.

Potom se na široko obrazlaže što se to smatra zlorabljenjem zakona. Prijava je poslana na šest stranica koje možete vidjeti u originalu klikom na ovu poveznicu: Prijava_Jadran_protuzakonitosti u provođenju poslova istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu 4.6.2015. a u nastavku teksta prenosimo tek neke njezine dijelove. Inače, prema sadržaju prijave, smatra se kako je povrijeđen Ustav RH i prekršen čitav niz zakona i propisa (zakoni o ugljikovodicima, o pomorskom prometu i lukama, nedostatak potrebnih dozvola itd.), nisu poštovani neki međunarodni propisi niti temeljne smjernice EU-politike i pratećih akata koji se tiču mora i zaštite okoliša, nisu ishodovane dozvole Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za istraživanje, nisu poštovani prostorni planovi itd.

– Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu (dalje: Studija) je dokument koji prema ocjeni struke ne zadovoljava kriterije dokumenta potrebnog za provođenje toliko važnog i na okoliš izuzetno utjecajnog posla, stoga je jednoglasan stav stručne zajednice od kojih su mnogi angažirani u ovoj neformalnoj skupini, gdje ocjenjuju da Studija treba biti odbačena …Napominjemo još da više od tri mjeseca nakon završetka javne rasprave o Studiji nitko od sudionika nije dobio niti je Ministarstvo gospodarstva i/ili Agencija za ugljikovodike (dalje: Agencija) igdje javno objavilo odgovore na iznesene primjedbe u javnoj raspravi, što samo po sebi diskreditira Studiju kao relevantan dokument – stoji u prijavi ‘stručne neformalne skupine’.

NEKI NE BI TREBALI MIRNO SPAVATI

Ako se pokaže kako se i mali dio navedenih prekršaja ustava, zakona i propisa doista dogodio, to navodi na zaključak kako odgovorne osobe u navedenim državnim tijelima, koje su u kratkom roku donosile odluke kako bi se ubrzali planovi naftaških kompanija za istraživanje i eksploataciju Jadrana, ne bi trebale mirno spavati.

U svakom slučaju, u državi poput naše, gdje se izvršna vlast često i sama potrudi da sudska vlast ima posla, te se učestalo buše zakoni, u DORH-u nikada ne može biti dosadno.

Autor izvornog članka: Goran Šimac / Objavljeno 13/06/2015 u 08:42 (Tris)

Izvor – Tris: Mutež oko nafte – DORH-u jutros stiže prijava skupine stručnjaka: ‘Najopasnije moguće zlorabljenje zakona u novijoj povijesti Republike Hrvatske

Vezane objave:

Stvarnost: STRUČNJACI PRIJAVILI VLADU ZBOG BUŠENJA JADRANA: Projekt je protuustavan i štetan za Hrvatsku

057info: Akcija mladih pružila otpor, poslala prijavu Cvitanu a sad traže ostavku Vrdoljaka


JAVNI APEL GRUPE STRUČNJAKA ZA OSTAVKOM MINISTRA ZMAJLOVIĆA

“Ne poznajete osnovno zakonodavstvo Republike Hrvatske pa ga svakodnevno zajedno s Agencijom za ugljikovodike kršite. Njih smo zbog toga prijavili DORHU. Vas zbog opće nesposobnosti i nerada ne možemo, prevelika bi bila lista za i ovako preopterećena državna tijela. Zato Vam možemo reći: vrijeme Vam je da odete.”

Opširnije > Stvarnost: APEL ZA SMJENOM MINISTRA ZMAJLOVIĆA: “Sramimo se vašeg rada!”

im

DJxHPRv

SA_Losinj