‘LJETO DOBRIH VIJESTI’ – NONSENSE I NEBULOZA PO FORMULI VLADAJUĆE PARTIJE

Glavni predvodnici projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu, i na kopnu, zapravo tek u svojstvu plaćenika stranih naftnih kompanija, osim ustavnih ovlasti i povjerenja građana, zlorabe i ovosezonske rekordne turističke rezultate u svrhu lukavo i podlo osmišljene, no u stvari prilično plitke i naivne predizborne kampanje.

Kad je u interesu naftaških provizija, guraju nam fosilne energetske projekte. A danas, kada su svjesni kako su im šanse za novi izborni mandat minimalne, istovremeno iz očaja sebi javno pripisuju zasluge čak i za ono što svjesno izravno i ozbiljno ugrožavaju – hrvatski turizam, koji najvećim dijelom ovisi o ljepotama našeg čistog mora, a nezamisliv je uz naftne platforme i planiranih 30 godina istraživanja i eksploatacije nafte i plina na području čak 90% hrvatskog Jadrana!

‘Uživajte’ u promotivnom spotu:

Na svojim internet stranicama (http://www.sdp.hr/politike/), ova nas stranka čak i nastoji ‘podučiti’ ‘zbog čega je važno ulagati u turizam’, navodeći sljedeće: ‘Hrvatska turistička industrija danas je prema broju turističkih dolazaka i rastu broja zaposlenih u turističkim djelatnostima na najvišim razinama u povijesti. Svakog dana stižu novi podaci koji ukazuju na rekordnu turističku sezonu. Obogaćivanjem turističke ponude želimo produžiti sezonu i povećati konkurentnost Hrvatske kao turističke destinacije. (Usput, sezona se ne može, ni da se hoće, ‘produžiti’; već je istu moguće jedino – produljiti.)
Izvrsni turistički rezultati diljem Hrvatske pokazuju uspjeh promišljenog ulaganja u turističku infrastrukturu i unaprjeđenje usluge. U prvih šest mjeseci ove godine u turističkim je djelatnostima 30% više zaposlenih na neodređeno vrijeme. Ulaganjem u stalne turističke djelatnike i u stalne sezonce značajno podižemo kvalitetu turističkih usluga jer je ljudski faktor najvažnija karika za uspjeh u turizmu.’

Zaista divne riječi, reklo bi se nakon jednog površnog čitanja, i pomislilo: stvarno smo si izabrali na vlast istinske dobročinitelje (nažalost je, i na veliku vlastitu sramotu, čak i autor ovog teksta bio jedan od njihovih birača, svojedobno na posljednjim održanim parlamentarnim izborima). Nije međutim jasno, u čemu se točno sastoji npr. to ‘ulaganje u stalne turističke djelatnike i stalne sezonce’ od strane ove stranke, te bi li takvo što bilo uopće moguće izvesti direktnim uplivom bilo ove, ili neke druge stranke. I što su, u tom slučaju, oni konkretno učinili kako bi sve to gore navedeno postigli.

Neetičko promoviranje, neistine koje nam redovito podmeću (istodobno se često i sami o njih ‘spotičući’) na račun nas građana poreznih obveznika, koji nažalost prisilno financiramo (nitko nas niti ne pita kamo odlazi velik dio naših relativno mizernih plaća) svu tu preskupu produkciju ovakvih neumjesnih spotova, i svih ostalih mnogobrojnih, kontinuiranih raznovrsnih režimski dirigiranih medijskih objava, sve u svrhu vladavine onih koji zbog počinjenog zaslužuju primjerenu kaznu, a ne još i našu daljnju podršku.

Na obmanjujuću kampanju vladine Agencije za ugljikovodike koja nam promovira naftaški projekt na čitavom teritoriju Hrvatske kao nešto najbolje za nas građane, i za našu budućnost (tobože za ‘energetsku neovisnost’ i navodno ‘jeftine domaće energente’) (opširnije na: http://www.azu.hr/hr-hr/), služeći se potpuno jednakim stilom (najvjerojatnije plod istog promotivnog tima bujne mašte), tako simultano i sestrinska (tj. glavna) partija sestre partije ugljikovodika (namjerno ne navodim već ofucane stranačke kratice), obje od početka djelujući uzajamno i sinkronizirano putem vlade koju zajedno formiraju, sada jednim osebujnim stilom promovirajući usporedno uz agresivnu naftašku kampanju podjednako degutantne hvalospjeve o vlastitim zaslugama i doprinosima – u, ni manje ni više – hrvatskom turizmu!?! Od kojeg pitanje što bi uopće bilo ove sezone, da nije bilo našeg otpora, prekogranične konzultacije i nedavnog odustajanja kompanija OMV i Marathon Oil od projekta bušenja Jadrana. Što bi bilo s turističkom sezonom da projekt nije odgođen već dva puta, i da su ugovori s naftnim kompanijama bili potpisani još u travnju, kako je hrvatska vlada u početku optimistično planirala?

Očito da su im ti ‘kreativni’ autori promotivnih uradaka (spotova, internet stranica, članaka, i drugih medijskih tvorevina), što su ih u promidžbi angažirali financiranjem iz naših sredstava, ili potpuni laici i diletanti (jer pravila marketinga i ekonomske propagande nalažu da u kampanji nije dozvoljeno iznošenje neistine – jedino što se smije činiti jest prešutjeti nedostatke objekta promocije), ili pak misle da smo mi građani baš svi potpuno slijepi, naivni ili glupi, pa nam se takve nebuloze mogu svaki put glatko podvaliti. Ukoliko, međutim, razlog problema leži u nekompetentnosti i amaterizmu angažiranih ‘maštovitih’ autora u promotivnoj kampanji, neka onda bar angažiraju stručnjake, kad već ionako troše i nekontrolirano rasipaju novac nas vjernih građana – poreznih obveznika i njihovih birača. Iduće je pitanje: vjeruje li im još itko – osim možda tek njihovih vlastitih ‘lojalnih’ poklonika, priklonitelja, te drugih kojekakvih uhljeba?

I da, zaista uz našu vlast imamo pravo ‘ljeto dobrih vijesti’ – upropastili su nam čitavu godinu, pa i ljeto, s tim prokletim ugljikovodicima. Zbog kojih ne možemo niti na odmoru, a pogotovo u poslu, ostati opušteni, spokojni, sretni, i motivirani u stvaralaštvu, za gradnju bolje budućnosti, doprinoseći svojim radom da zemlja što prije izađe iz krize, a svima nama građanima koji izravno doprinosimo društvu i podnosimo sva opterećenja preko svojih leđa, vrati se natrag dostojanstvo koje nam zasluženo pripada.

Uz sve to, još su i potpuno srozali ekonomiju Hrvatske u zadnje 4 godine. Čak i dublje od prethodne stranke koja je vladala prije njihovog mandata, okomivši se nemilosrdno na siromašne i srednje slojeve društva (kojih danas jedva da još ima), a i dalje nastavljajući pogodovati neproporcionalno (i često pod ‘nerazjašnjenim’ okolnostima) najimućnijima i drugima na sumnjive načine privilegiranima, upravo i nažalost na teret najsiromašnijih. Ne samo da nisu ni pokušali riješiti problem kriminalne pretvorbe, korupcije, loših zakona, i drugih sustavnih disproporcija, naprotiv su nastavili putevima potpune ekonomske propasti, ugrožavajući sada još i okoliš gotovo cijele zemlje, i našeg mora kao najvrijednijeg ekosustava.

Neka im i takav način djelovanja. Ipak nam daju svojevrstan kontra-poticaj, vjerojatno i snažniji nego kad bi svu štetu koju čine, provodili potiho, umjesto ovako nedvojbeno i očito. Činjenica je da ih uz takve aktivnosti ipak lakše i brže razotkrivamo, u svim njihovim slabostima. I bar znamo da smo svaki put makar jedan korak ispred njih. Nešto se ipak događa, za sada još polako, ali kreće se usporedno s događanjima kakve nam danas i dalje podmeću raznim objavama putem režimskih medija. Događaju se već i prvi rezultati svih kojima je stalo da nešto promijenimo (premda neki ‘spavači’ i neutralci i dalje često govore da ‘nećemo ništa napraviti’). Nada i uvjerenje da možemo još i puno više zajedno učiniti na jedinom ispravnom putu – da spasimo naše predivno more i prirodu ove zemlje, jer drugu više nećemo moći kupiti, niti mi, ni bilo koji političari. I da postavimo nove temelje izgradnji bolje budućnosti, već se potpuno opravdano čine zadatkom sve izglednijeg, realnije ostvarivog postignuća. Niti ne sanjaju da nas u stvari još više tjeraju da smjelo nastavljamo dalje u istom pravcu, te da još više nema šanse da ikada popustimo, i prepustimo im NAŠ jedini Jadran! Ma koja režimska stranka uskoro osvojila vlast!

p363-mljet_np_4

img_7410

Lucisce_edit

hvar0029_0_0

DSC_0076_edit

SA_rigs_blank

Untitled-2

ekipa

pedja

ministri_zmajlovic_i_lorencin_na_velikom_brijunu_zelimo_napraviti_turisticki_proizvod_buducnosti

zoran_i_baka

zoran&kidKad bi ovaj maleni dječak bio svjestan da nasmijani striček Zoki sudjeluje u vođenju i provedbi projekata planskog uništenja njegovog i našeg mora i kopna…

.

SAVEADRIATIC_Transparent


facebook_dark

‘Obrana mora je društvena dužnost svakog građanina. Važno je razmišljati o tome kako ljudsko biće mora preuzeti odgovornosti u vremenu svog života.
Mi danas moramo braniti okoliš koji će naša djeca naslijediti.’

Podržite i pratite Facebook stranicu naše nove građanske inicijative, posvećene zaštiti i očuvanju Jadrana, obustavi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, te promicanju održivog razvoja Jadrana i Republike Hrvatske! Obranimo zajedno NAŠ Jadran!

NAS Jadran_Timeline_1080


.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s