“Ljudski lanac je simbol cijele borbe, snažna poruka koja počinje od periferije kako bi dosegla središte. Ovo su neka od najljepših mjesta na planeti, i mi imamo sveto pravo i dužnost zaštititi ih.”

.

LJUDSKI LANAC DUG 10 km KOJI KAŽE NE NAFTNIM PLATFORMAMA U JADRANSKOM MORU SALENTA*

(*pod-poluotok na ‘peti’ talijanskog poluotoka, koji dijeli Jadransko more od Jonskog)

.

U Italiji se nastavljaju velike akcije protiv bušenja jadranskog podmorja radi vađenja nafte i plina. Nakon nedavnog prosvjeda u kojem je sudjelovalo čak 60 tisuća građana, na jugu Italije priređena je još jedna velika akcija.

Događaj, snažno podržan od strane predstavnika gradskih vlasti Salvea, Morciana, Castrignano-a del Capo i Patù-a, te južne podružnice političke organizacije Italia Nostra, uz sudjelovanje mnogih istaknutih građana i poznatih osoba javnog života Italije, uključio je i brojne turiste posjetitelje plaža Salenta. U 10:30 sati prosvjednici su se okupili u blizini Ureda Pescoluse gdje je događaj prosvjeda predstavljen stanovnicima i posjetiteljima te im pojašnjeni temeljni razlozi.

“Akcija gradonačelnika mobiliziranih za obranu našeg mora – rekao je Marcello Seclì, predsjednik Italije Nostre – je usmjerena ka sazivanju referenduma koji bi tražio ukidanje članaka 35. i 38. Uredbe ‘Otključaj Italiju’ (‘Sblocca Italia’), a odnosi se na naftna istraživanja na moru. Mi smo uvijek za cilj dijaloga i sučeljavanja, uvjereni da samo mirnim dijalogom možemo postići rezultate. U prilog tome, i u sve većem broju, imamo podrška građana i udruga koji se mobiliziraju zajedno s nama.”

no-triv

.

NE BUŠENJU!

“Kroz protest ćemo pokušati zadržati pozornost usmjerenu na ovaj problem koji utječe na nas izravno, ali treba uključiti svakoga, jer bušotine smještene odobalno od drugih zemalja koje graniče s Jadranskim i Jonskim morem predstavljaju štetu i za naše more. Gradonačelnici 97 općina pokrajine Lecce, potpisali su Sporazum gradonačelnika, pridružujući se modelu inovativnog energetskog razvoja, i ne prihvaćajući bušenje nafte i plina – istraživanje i proizvodnju fosilnih goriva koja bi značila povratak u prošlost. Uz naše prosvjede i štrajk glađu u srpnju smo uspjeli dobiti na dnevni red ovaj regionalni problem i pridobiti ozbiljno zauzimanje Michelea Emiliana (predsjednika regije Apulija /Puglia/), pa nastavljamo s borbom da podsjetimo sve kako problem i dalje postoji.”

“Okršaj protiv bušotina – izjavio je Rocco Palese – je stara bitka Apulije. Ljudski lanac je simbol cijele borbe, snažna poruka koja počinje od periferije kako bi dosegla središte. Ovo su neka od najljepših mjesta na planeti, i mi imamo sveto pravo i dužnost zaštititi ih.”

“Obrana ovog mora – rekao je Danilo Casto, bubnjar grupe Negramaro – je društvena dužnost svakog građanina. Važno je razmišljati o tome kako ljudsko biće mora preuzeti odgovornosti u vremenu svog života. Mi danas moramo braniti okoliš koji će naša djeca naslijediti.”

Torre_SantAndrea_Lecce

Nakon konferencije za novinare političari-aktivisti su se preselili uz plažu, i startajući od Pescoluse, preko Torre Palija i natrag do plaže u Leuci, prolazeći Torre Vado, San Gregorio i Felloniche, načinili su, uz brojne turiste plaže, zaintrigirane pokretom koji je u međuvremenu bio formiran, dug, dug lanac, preko 10 kilometara. U međuvremenu, sljedeći krug bitke će se preseliti u Bari, 18. rujna. Međutim, Rocco Palese je predložio prisutnost gradonačelnika i građana i 12. rujna, povodom inauguracije na kojoj će biti prisutan i talijanski premijer Renzi.

.

Izvor – Puglia.com: Salento. Catena umana lunga 10 Km per dire no alle trivelle in mare.

Vezane objave:

Tris: Talijani se na plaži uhvatili za ruke u lanac dug 10 kilometara – protiv bušenja Jadrana

Stav.cenzura.hr: Talijani za ruke u lancu dugom 10 kilometara – protiv bušenja Jadrana

.


Hoćemo li se i mi ugledati na ove časne ljude, ili se radije prikloniti pasivnosti i obmanama tipa “i Talijani buše, pa trebamo i mi”?


.

isole-tremiti-puglia

Gargano

sorelle4

08

DJxHPRv

iStock_000004880552_Large

4680016385_a1dcf7f101_o

SA_dolphin_carcass

2000px-Lecce_in_Italy.svg

Catena umana no triv

SAVEADRIATIC_Transparent


facebook_dark

‘Obrana mora je društvena dužnost svakog građanina. Važno je razmišljati o tome kako ljudsko biće mora preuzeti odgovornosti u vremenu svog života.
Mi danas moramo braniti okoliš koji će naša djeca naslijediti.’

Podržite i pratite Facebook stranicu naše nove građanske inicijative, posvećene zaštiti i očuvanju Jadrana, obustavi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, te promicanju održivog razvoja Jadrana i Republike Hrvatske! Obranimo zajedno NAŠ Jadran!

NAS Jadran_Timeline_1080


.

Jedna misao o “Ljudski lanac protiv bušotina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s