OGROMAN KORAK PREMA TOME DA JADRAN OSTANE KAKAV JE NEKAD BIO: ČIST, PLAV I PREKRASAN!

Konzorcij američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a, koji je trebao istraživati naftu i plin na sedam jadranskih istražnih polja od njih ukupno deset, obavijestio je Agenciju za ugljikovodike da neće potpisati ugovor o koncesiji, i izlazi iz posla samo desetak dana uoči predviđenog potpisivanja ugovora. Informaciju su potvrdili i u Agenciji, kao i u Vladi,
Ugovor s hrvatskom Vladom više ne žele potpisati, navodno zbog neriješenog graničnog spora između Hrvatske i Crne Gore.
Ove dvije tvrtke dosad su uložile 10 milijuna dolara.

POČETAK KRAHA NAFTAŠKE POŠASTI U HRVATSKOJ?

Ostaje još samo jedno nerazjašnjeno pitanje: Obmanjuju li nas Mingo, AZU i Vlada samo ponekad, za potrebe medijskih istupa, ili svaki put čim otvore usta?

Da nije tako, objavili bi, ili dopustili režimskim medijima, također i komunikaciju s predstavnicima navedenih naftnih kompanija, kako bismo čuli i drugu stranu.

Ovako, preostaje nam jedino da sami razmislimo (ukoliko je, poslije svega, to uopće nužno), te donesemo vlastite zaključke.

Baš kad smo se već ‘poveselili’ da ćemo uskoro postati ‘nova Norveška’, te da ćemo napokon imati ‘jeftine domaće energente’ i ‘energetsku neovisnost’, što će nam omogućiti ‘izlazak iz krize’ i ‘otvaranje novih radnih mjesta’, a kako nam je još od prvih dana najave tog projekta bilo obećano.

Od upućenih stručnjaka, ali i iz Vlade, može se čuti kako je pravi razlog odustajanju najava ukidanja sankcija Iranu koji ima četvrte najveće zalihe nafte u svijetu i spremne projekte u naftnom i plinskom biznisu procijenjene na čak 185 milijardi US$.

NEOČEKIVANI UDARAC

Kako neslužbeno doznaje i piše riječki Novi list, od posla na Jadranu odustao je i američki ExxonMobil, jedna od najjačih naftnih kompanija u svijetu, koja sama nije tražila niti dobila koncesiju, ali je dogovarala suradnju s Inom na dva istražna polja u južnom Jadranu, za koja je ona dobila koncesije. Riječ je o najzahtjevnijim istražnim poljima, na najvećim dubinama u Jadranu pa se postavlja pitanje hoće li Ina, tehnički ali i financijski, biti u stanju posao odraditi sama, ili će pak tražiti novog partnera.

Nakon izlaska Amerikanaca i Austrijanaca, u igri za istraživanje nafte i plina ostaju, osim Ine, još samo konzorcij britanskog Medoilgasa (Rockhopper) i talijanskog ENI-ja, koji je dobio koncesiju za istraživanje jednog polja u srednjem Jadranu. Marathon Oil i OMV trebali su istraživati jedno polje u ‘sjevernom Jadranu’ (riječ je o polju 6 km udaljenom od NP Kornati, u stvari je u pitanju srednji Jadran, no Spectrum je ovu predviđenu istražnu zonu svrstao pod sjevernu), četiri u srednjem i dva u južnom. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolažemo, u prvom su istražnom razdoblju, koje bi trajalo tri godine, trebali uložiti 56,8 milijuna € te uplatiti naknadu od još 10,8 milijuna € za potpisivanje ugovora s Vladom RH.

“INA je trenutno u procesu razmatranja, odnosno analize prijedloga ugovora ponuđenog od strane Agencije za ugljikovodike, kao i novonastalih okolnosti”, službeni je odgovor INA-e na upit Hine je li ta kompanija donijela konačnu odluku o potpisivanju ugovora za istraživanje i eksploataciji na dva polja u južnom Jadranu, a nakon što je od potpisa ugovora odustao konzorcij Marathon Oila i OMV-a.

Iz Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike u priopćenju su istaknuli kako projekt ide dalje prema planu te kako potpisivanje ugovora za more i za kopno očekuju početkom rujna.

“Sa svim odabranim ponuditeljima pregovori oko potpisivanja ugovora su završeni početkom srpnja te se ugovori planiraju potpisati početkom rujna zajedno s ugovorima za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu. U konačnici će se potpisati devet ugovora, tri za more i šest za kopno”, najavljeno je u priopćenju.

NOVE DOBRE VIJESTI – RASPAD PROJEKTA?

Odustajanje Marathon Oila i OMV-a od istraživanja u Jadranu odlično je poslužilo MOL-u za povlačenje iz posla u koji nije ni želio ulaziti.
Budući da se hrvatski dio članova uprave INA-e izjasnio za potpisivanje ugovora s Vladom, a MOL-ov dio uprave to ne želi, MOL razmatra što dalje učiniti, i na koji način prikazati svoj izlazak.

Opširnije:

Index: Marathon OIL i OMV odustali od bušenja Jadrana zbog graničnog spora između Hrvatske i Crne Gore
Index: Zašto su Marathon Oil i OMV odustali od eksploatacije nafte u Jadranu?

Jutarnji list: Amerikanci i Austrijanci odustali od bušenja u Jadranu – Konzorcij se povlači zbog graničnih sporova s Crnom Gorom i Slovenijom

Tris: OMV i Marathon Oil odustali od bušenja Jadrana: Krah naftaške pošasti u Hrvatskoj?

S.O.S. za Jadran: “S.O.S. za Jadran”: Velika pobjeda za kampanju! Naftne kompanije povukle su se zbog pritiska javnosti.

CroatiaWeek: American-Austrian Consortium Pulls Out of Adriatic Oil Drilling Contract

Reuters: Marathon, OMV return oil exploration licenses to Croatia -OMV

Novi list: Propada projekt? Nakon Marathon Oila i OMV-a, iz posla na Jadranu izlazi i ExxonMobil

Jutarnji list: INA još analizira prijedlog ugovora za istraživanje u Jadranu i novonastale okolnosti

Novi list: Sukob u Upravi: Nakon Amerikanaca i Austrijanaca i INA odustaje od istraživanja nafte i plina na Jadranu?
Novi list: Naftaši vole Jadran više od Vrdoljaka

> JOŠ NIJE VRIJEME SPAVANJA I SLAVLJA – BORBA SE NASTAVLJA!

SA_oilplatform

SAVEADRIATIC_Transparent


facebook_dark

‘Obrana mora je društvena dužnost svakog građanina. Važno je razmišljati o tome kako ljudsko biće mora preuzeti odgovornosti u vremenu svog života.
Mi danas moramo braniti okoliš koji će naša djeca naslijediti.’

Podržite i pratite Facebook stranicu naše nove građanske inicijative, posvećene zaštiti i očuvanju Jadrana, obustavi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, te promicanju održivog razvoja Jadrana i Republike Hrvatske! Obranimo zajedno NAŠ Jadran!

NAS Jadran_Timeline_1080


.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s